Rooibos te

De sandede sletter ved Cederberg Mountain, 250 kilometer nord for Cape Town, er det eneste sted i verden, hvor rooibos gror. Her falder vinterregnen i de rette mængder, og jordbunden er tilpas næringsfattig og sur til, at planten kan trives i selskab med andre nøjsomme vækster.

Rooibos busken var oprindeligt et træ. Man valgte dog i sin tid at beskære træet, så det kom mere til at ligne en busk, hvilket gjorde det nemmere at plukke bladene. Planten bliver omkring 2 m høj og minder om et lille nåletræ eller en dansk gyvel. Bladene er nåleagtige og har en grågrøn farve.

Rooibos blev opdaget af Khoikhoi-folket i 1772 og blev registreret under navnet 'Asplaatus Linearis Borbonia Pinifolia'. Man skal dog helt frem til 1930’erne, før man fik sat rooibos teen i produktion. Under produktionen gennemgår bladene en fermentering, hvilket blandt andet får den smukke kobberrøde farve til at træde frem.

Ligesom frugtteen, indeholder rooibos te heller ikke teblade fra den oprindelige teplante 'Camellia Cinensis'. Derfor kan rooibos te heller ikke betegnes som te. Vi gør det dog allesammen alligevel, om ikke andet så for nemhedens skyld.

Rooibos forefindes også i en "grøn” udgave. Forskellen på de to typer er, at den grønne ikke bliver fermenteret under produktionsprocessen. De grønne varianter er endvidere mere sjældne, og har et højere indhold af jern og kalcium.

Rooibos og helse

Rooibos teen er en ren nydelse for øjet, når den næsten rubinrøde farve fremtræder i koppen; mens smagsløgene bliver forkælet med en let sødme og et delikat strejf afrundet med lette nøddeagtige toner.

Den rene rooibos te har en dejlig rund smag, men det klæder den bestemt også, når den bliver blandet med forskellige smagsstoffer og aromaer. Sydafrikanerne bruger flittigt den fine rooibos i den daglige madlavning - til fx marinader og ved bagning af brød.

Selvom Rooibos ikke er en "ægte” te, er den virkelig højt skattet for sine helsegivende egenskaber. Det er velkendt, at rooibosplanten har et meget højt indhold af antioxidanter, og opfattes derfor som værende utrolig sund. Rooibos har endvidere et stort indhold af C-vitamin, jern og kalcium.

En anden fordel ved rooibos te er, at den ikke indeholder koffein, hvilket er et stort plus for folk med søvnproblemer. Denne te er også et rigtigt godt valg til gravide, da de helst skal undgå koffein. Det siges også, at rooibos teen har en gavnlig effekt på mælkeproduktionen hos ammende kvinder.

Rooibos te er efter gammel sydafrikansk skik blevet brugt til behandling af urolige maver og ulykkelige kolikbørn. Rooibos menes også at have en "anti-aging" effekt på huden, og virker desuden dulmende ved eksem og solskoldning. Hvis man trænger til et dejligt karbad, kan man med fordel prøve at komme rooibos i badevandet, da denne har en afslappende virkning på kroppen.